Anita

BRCAinfo

OM KVINNOR. AV KVINNOR.

En berättarröst om BRCA


ANITA - Dubbelsidig mastektomi med omedelbar rekonstruktion med metoden diep lambå.

Hysterektomi -Borttagande av äggstockar.


När min tumör kom var det ingen överraskning.

Tumören

Mamma sa alltid att hennes bröstcancer var ärftlig. På den tiden kunde man inte testa det, hon dog 1989. När jag fick min tumör 2015 kom den inte som någon överraskning. Jag har nog alltid varit realist och har svårt att förstå vinsten med att leva i förnekelse.

Efter behandling testade jag mig och det visade sig att jag var brca-bärare. Jag beslutade mig direkt för att ta bort allt. Jag var då 50 år så att bli av med äggstockar var bara en lättnad, fick även lov att ta bort äggledare och livmoder. 2,5 år efter bröstcancer operationen gjorde jag mindubbelsidiga mastektomi  med direktrekonstruktion Diep Lambå.

Diep lambå

Min operation

Diep lambå är en stor operation där man tar bukfettet och skapar bröst av det vilket tog 6+2 timmar. De två extratimmarna för att det blev venös insufisiens i höger lambå så de fick ta sefalikavenen från armen och dra den förbi axlen och sedan koppla på den med venen från lambån. Jag är så imponerad av vad man kan göra.


Trots en operation som enligt min läkare räknas som tre stora operationer hade jag förvånansvärt lite smärta. När jag åkte hem efter 8 dagar räckte det med Alvedon till natten. 2 veckor efter operationen fick jag sår på ärrlijen på magen vilket är vanligt eftersom magen blir så stram efter operationen. Jag fick även infektion i buken pga hålrum som bildats vilket inte är vanligt. Jag fick läggas in igen och få antibiotika intravenöst och man fick öppna upp runt navlen och rensa upp eftersom där bildats nekros. Detta gjorde inte ont, antagligen för att man under operationen skurit av så många nervbanor så magen hade knappt någon känsel. Man tamponerade såren och det fick jag hålla på med i 2 månader. Väl hemma skötte jag omläggningen själv förutom när jag hade vackpump. Varannan vecka var jag i Malmö på tillsyn vilket är en resa på 40 mil tur och retur. 3 månader efter första operationen reopererade dom mig och sedan läkte allt på 2 veckor.


Det konstiga är att jag aldrig upplevde det jobbigt, livet styrdes ett tag av läkarbesök och omläggningar, gördel dygnet runt i 5 månader men vad gör det när man vet att man minskat cancerrisken från 80 – 5%. Jag jobbade nästan hela tiden som undersköterka i hemtjänsten vilket var min räddning, jag avskyr att bara gå hemma och dra.


När jag gjorde operationen november 2016 fick man i Malmö inte behålla bröstvårtan vilket var en sorg. Den erogena zonen som vårtan och brösten är försvinner  i vilket fall men brösten ser nakna ut utan sin vårta. Jag provade 1 år efter att rekonstruera vårtor men det lyckades inte utan de blev platta men med tatuering har jag nu vårtgård och känner mig nöjd.


Jag är så glad för att jag fick den här chansen och personalen i Malmö är helt underbar. Trotts att det tog lite längre tid att bli bra skulle jag göra om allt imorgon. Brösten var ett svårare beslut än äggstockar. Det är en stor operation och jag hade en del komplikationer men jag har aldrig ångrat mig. Jag är nöjd med resultatet och nu efter tre år känns de som mina.

...att bli av med äggstockarna var bara en lättnad.

...hade jag förvånansvärt lite smärta.

Jag jobbade nästan hela tiden som undersköterka i hemtjänsten vilket var min räddning, jag avskyr att bara gå hemma och dra.

Döttrar

Då jag har tre döttrar blev det viktigaste att förbereda dem på att de eventuellt också var brca-bärare. Det kan låta hårt, men att tycka syn om, ha skuldkänslor eller förneka har aldrig hjälpt någon. Jag beslutade mig tidigt för att ge dem all information jag kunde och att inte lägga mig i deras beslut och försöka att inte råda dem till vad de skulle göra utan att istället stötta dem i deras val.

Det ända jag sa att jag ville var att de skulle gå på ett gemensamt besök på onkogenetiska kliniken, vilket de gjorde. De är olika i sinnet, har olika erfarenheter med sig i bagaget och hanterade det mycket olika.

Den äldsta som har haft en sambo som dog i cancer ville inte tänka på att testa sig utan var nöjd med de utökade kontrollerna hon fick. Efter två år testade även hon sig. De andra två beslöt sig tidigt för att testa sig.

Yngsta dotter då 26 år visade sig vara brca-bärare. Hon ska nu i höst ta bort sina bröst i Malmö och lägga in inplantat. Äggstockarna får vänta några år eftersom hon först vill skaffa barn.

Värdesätter livet

Vi resonerar som så: det finns så många ärftliga sjukdomar. Man vet inte när de startar, inte sjukdomsförloppet och framförallt kan man inte påverka eller förebygga dem. Brca är en av de få där man till 96% kan förebygga. Åtgärderna kan tyckas drastiska men man kan fortsätta att leva ett normalt liv. För oss har vetskapen om genen gjort att vi kommit varandra närmare och att vi värdesätter livet lite mer.

                    


BRCA info

info@brcainfo.se


En arena för kvinnor som på grund av genmutation har ökad risk att få bröst- och äggstockscancer.

                    

Copyright © All Rights Reserved